Špargľa a rizlingy
Úvod / BLOG / Špargľa a rizlingy


Vyskúšajte špargľu a rizling. Budete očarení!


Apríl a máj je sezónou zeleniny špargle. Poznáme zelenú a bielu špargľu, táto je dostupná len veľmi krátku sezónu.

Špeciálny balík vín „Jar a čas špargle“




Biela a zelená špargľa
Biela špargľa dozrieva zakrytá tak aby k nej nepreniklo slnko a preto sa nezafarbí do zelena, je v chuti delikátnejšia, jemnejšia. Zelená špargľa je dostupná celý rok. 



Biela špargľa: Pestovanie v zakrytých záhonoch zabezpečí bielu lahodnú špargľu. 


Čerstvosť a ako ju spoznáme
Špargľa je čerstvá vtedy keď je pružná ako prútik a keď ju ohnete máte pocit, že praskne ale vydrži to :-). Rez musí byť čistný, nie plesnivý. Špargľu uskladňujeme vo Fresh zóne v chladničke (chladiace zásuvky), zabalenú v navhlčenom papieri na pečenie alebo utierke a spotrebujeme do dvoch, maximálne troch dní.

Pozitíva a pridaná hodnota špargle 
  • obsahuje látky, ktoré sú protizápalové
  • špargľa odvodňuje, pôsobí proti zápalu močových ciest
  • obsahuje vitamín E
  • je výborná ako preventívna látka proti chorobám srdca a obehovej sústavy
  • podporuje trávenie a znižuje plynatosť
  • obsahuje kyselinu listovú, ideálny doplnok pre budúce mamičky
  • zabrańuje kŕčovým žilám

Špargľa obsahuje vysoký obsah purínov a pokiaľ máte zvýšenú kyselinu močovú tak jej konzumáciu doporučujeme príležitostne

Kuchynská úprava
Špargľu čistite zhora nadol, staršiu zbavte dôkladne drevnatých častí. Pri varení pridajte do vody trošku soli, citrón a štipku cukru. Zvýrazníte tým chuť špargle.

Veľmi obľúbené sú recepty s jednoduchou bielou holandskou omáčkou a varenými mladými zemiakymi. Takto doporučujeme použiť bielu špargľu.
Ďaľším obľúbeným receptom je špargľa zapečená s prošutom alebo s natenko nakrájanými plátkami kvalitnej údenej slaniny. Tu sa spojí slaná a výrazná chuť údeniny a pekne to pasuje s touto zeleninou.



Klasická kombinácia: zelená špargľa, kvalitná jemne zaúdená slanina a k tomu ideálne tento špičkový suchý rizling plný limetkového ovocia, klasicky vinifikovaný vo veľkých drevených sudoch, 100% naturálny, nečírený živočíšnymi preparátmi, vegan free Riesling Altenberg




Špargľa môže byť pokojne aj ako príloha. Grilované kuracie prisia alebo vykostené stehno a zeleninová príloha, kde je súčasť špargle je veľmi zdravé a ľahké jedlo, ktoré treba snúbiť napríklad s výborným rizlingom z vinárstva Kruger Rumpf, ktorého vína sú ľahko pitné, vyskúšajte Rizling Muenster, delikátne a osviežujúce, ktorý sa nachádza za zvýhodnenú cenu v tomto balíku


Párovanie s vínom
Tak ako je zrejmé z popisu špargľa si pýta jemné, ľahké nekomplikované víno, ideálne posledný ročník, nie s vysokým obsahom alkoholu a samozrejme biele. Samozrejme víno sa páruje ku kombinácii s čím spargľu spoluvaríme ale či je to holandská omáčka, delikátna slanina alebo stratené vajce nikdy to nebude tažké a hutné kalorické jedlo.

Potrebujeme aby nám v ňom vynikla špargľa. Preto s takýmito kombináciami doporučujeme základné rizlingy z našej ponuky a pripravili sme pre vás tento:

špeciálny balík vín „Jar a čas špargle“


Fotografie: Depositphotos
2019 © Všetky práva vyhradené.