Špargľa a rizlingy
Úvod / BLOG / Špargľa a rizlingy


Vyskúšajte špargľu a rizling. Budete očarení!


Apríl a máj je sezónou zeleniny špargle. Poznáme zelenú a bielu špargľu, táto je dostupná len veľmi krátku sezónu.

Špeciálny balík vín „Jar a čas špargle“




Biela a zelená špargľa
Biela špargľa dozrieva zakrytá tak aby k nej nepreniklo slnko a preto sa nezafarbí do zelena, je v chuti delikátnejšia, jemnejšia. Zelená špargľa je dostupná celý rok. 



Biela špargľa: Pestovanie v zakrytých záhonoch zabezpečí bielu lahodnú špargľu. 


Čerstvosť a ako ju spoznáme
Špargľa je čerstvá vtedy keď je pružná ako prútik a keď ju ohnete máte pocit, že praskne ale vydrži to :-). Rez musí byť čistný, nie plesnivý. Špargľu uskladňujeme vo Fresh zóne v chladničke (chladiace zásuvky), zabalenú v navhlčenom papieri na pečenie alebo utierke a spotrebujeme do dvoch, maximálne troch dní.

Pozitíva a pridaná hodnota špargle 
  • obsahuje látky, ktoré sú protizápalové
  • špargľa odvodňuje, pôsobí proti zápalu močových ciest
  • obsahuje vitamín E
  • je výborná ako preventívna látka proti chorobám srdca a obehovej sústavy
  • podporuje trávenie a znižuje plynatosť
  • obsahuje kyselinu listovú, ideálny doplnok pre budúce mamičky
  • zabrańuje kŕčovým žilám

Špargľa obsahuje vysoký obsah purínov a pokiaľ máte zvýšenú kyselinu močovú tak jej konzumáciu doporučujeme príležitostne

Kuchynská úprava
Špargľu čistite zhora nadol, staršiu zbavte dôkladne drevnatých častí. Pri varení pridajte do vody trošku soli, citrón a štipku cukru. Zvýrazníte tým chuť špargle.

Veľmi obľúbené sú recepty s jednoduchou bielou holandskou omáčkou a varenými mladými zemiakymi. Takto doporučujeme použiť bielu špargľu.
Ďaľším obľúbeným receptom je špargľa zapečená s prošutom alebo s natenko nakrájanými plátkami kvalitnej údenej slaniny. Tu sa spojí slaná a výrazná chuť údeniny a pekne to pasuje s touto zeleninou.



Klasická kombinácia: zelená špargľa, kvalitná jemne zaúdená slanina a k tomu ideálne tento špičkový suchý rizling plný limetkového ovocia, klasicky vinifikovaný vo veľkých drevených sudoch, 100% naturálny, nečírený živočíšnymi preparátmi, vegan free Riesling Altenberg




Špargľa môže byť pokojne aj ako príloha. Grilované kuracie prisia alebo vykostené stehno a zeleninová príloha, kde je súčasť špargle je veľmi zdravé a ľahké jedlo, ktoré treba snúbiť napríklad s výborným rizlingom z vinárstva Kruger Rumpf, ktorého vína sú ľahko pitné, vyskúšajte Rizling Binger, delikátne a osviežujúce, ktorý sa nachádza za zvýhodnenú cenu v tomto balíku


Párovanie s vínom
Tak ako je zrejmé z popisu špargľa si pýta jemné, ľahké nekomplikované víno, ideálne svieži alebo posledne dostupný ročník, nie s vysokým obsahom alkoholu a samozrejme biele. Samozrejme víno sa páruje ku kombinácii s čím spargľu spoluvaríme ale či je to holandská omáčka, delikátna slanina alebo stratené vajce nikdy to nebude tažké a hutné kalorické jedlo.

Potrebujeme aby nám v ňom vynikla špargľa. Preto s takýmito kombináciami doporučujeme základné rizlingy z našej ponuky a pripravili sme pre vás tento:

špeciálny balík vín „Jar a čas špargle“


Fotografie: Depositphotos
2019 © Všetky práva vyhradené.



Sme overený obchod

Máme 100% spokojných
zákazníkov nielen za
posledných 90 dní. Sme
prémiový obchod s naozaj
vyberanými vínami z Nemecka
a zo Španielska.

Kliknite na recenzie zákazníkov
Heureka


Referencie a recenzie
našich zákazníkov


 

Naša filozofia


Naši vinári

Anecoop, Valencia
Apel, Mosel
Deutschherren Hof, Mosel
Editio Vinifera, Slovakia
Erben von Beulwitz
Franzen, Mosel
Goméz Gruzado, Rioja
Hans Wirsching, VDP, Franken
Hermann Ludes, Mosel
Hofgut Falkenstein, Saar
Johannes Fischer, Saar
Josef Spreitzer, V.D.P., Rheingau
Karl Erbes, Mosel
Kruger Rumpf, V.D.P., Nahe
Marqués de Riscal, Rioja
Matthias Knebel V.D.P., Mosel
Peter Kriechel, Ahr
Peter Lauer V.D.P, Saar
Rebenhof, Mosel
Saar Mosel Winzersekt, Mosel
Schloss Saarstein V.D.P, Saar
Unsi Wines, Navarra
Viňa Mayor, Ribera Del Duero
Vivanco, Rioja