Naši vinári
Úvod / Naši vinári

Naši vinári
 

Nemecko

Dovoľte nám predstaviť Vám vinárov a ich vinárstva, ktoré výhradne zastupujeme na Slovensku. V ponuke máme jedenásť vinárstiev z regiónu Mosel-Saar-Ruwer, vinárstvo Peter Kriechel z vinohradníckej oblasti Ahr, legendárne vinárstvo Hans Wirsching V.D.P. z vinohradníckej oblasti Franken, vinárstvo Kruger-Rumpf V.D.P z butikovej vinohradníckej oblasti Nahe a vinárstvo Josef Spreitzer z vinohradníckej oblasti Rheingau. Spolu viac ako 14 vynikajúcich vinárstiev z Nemecka! Sme špecializovaná vinotéka na nemecké vína, v ponuke máme viac ako 100 druhov rôznych nemeckých prvotriednych vín z rodinných vinárstiev. 


Ahr
Peter Kriechel, Ahr

Franken
Hans Wirsching V.D.P., Franken

Rheingau  a Nahe
Josef Spreitzer V.D.P., Rheingau
Kruger-Rumpf V.D.P., Nahe

Mosel
Rebenhof Johannes Schmitz, Mosel
Hofgut Falkenstein, Saar
Deutschherren Hof. Mosel
Peter Lauer V.D.P., Saar
Familie Fischer, Saar
Familie Hubertus Apel, Mosel
Reinhard u. Beate Knebel V.D.P., Mosel
Saar-Mosel-Winzersekt, GmbH, Mosel
Schloss Saarstein V.D.P., Saar
Hermann Ludes, Mosel


Španielsko
Ku koncu roku 2019 sme nadviazali po dlhoročných kontaktoch oficiálnu spoluprácu so slovenskou renomovanou enologičkou Ing. Editou Ďurčovou DipWSET & WA, ktorá viac ako 15 rokov spolupracuje s mnohými španielskymi vinárstvami. Zaradili sme do portfólia výborné, prémiové a ikonické vinárstva z Riojy, Ribery del Duero, Valencie a Navarry. Napríklad Marqués de Riscal je vinárstvo, ktoré je svetový premiant v produkcii Rioja Reserva a vlastní najväčší a najstarší archív týchto vín na svete, Dinastia Vivanco patrí medzi najznámejšie a najocenovaňejšie súkromné rodinné vinárstva na vôbec a prevádzkuje najväčšie súkromné moderné múzem vina na svete.

Marqués de Riscal
Dinastia Vivanco
Gómez Crusado
Bodegas y Viñedos Viña Mayor
La Viña
Proyecto UNSI Terrazas

Slovensko - "Editio Vinifera"
Produktová línia vín Editio Vinifera pod taktovkou Edity Ďurčovej a vybraných vinárstiev ako Karpatská Perla, Chateau Belá a Čachtické chotáre sú limitovaným produktom v malom objeme vín (série 500 až 1000 fliaš), ktoré ukázujú slovenské terroir. Filozofia je založená na produkcii prémiových vín najmä zo slovenských novošlachtencov a ich kupáží. 

Editio Vinifera
 


 

Vinárstvo Josef Spreitzer V.D.P., Rheingau
 

Člen V.D.P.: áno
Vinárstvo podľa Gault&Millau: štyri čierne strapce (nemecká špička)
Produkcia a rozloha: 150 tisíc fliaš / 21 hektárov
Lokalita: Rheingau
Sorty:  100% Riesling

Aj napriek tomu, že sú bratia, pracujú spolu v jednom podniku a rúcajú predsudky o tom, že sa to nedá. Od roku 1997 vedú vinárstvo v Oestrichu spoločne, Bernd ako šéf a Andreas ako pivničný majster. Toto vinárstvo je jedno z najstarších v Oestrichu, čo dokazuje aj kronika z roku 1641. Samotné vinárstvo sídli v impozantnej vile s prvkami baroka a secesie blízko Rýna.

Vinárstvo sa na ploche 21 hektárov venuje z 97 % rizlingu, zvyšok tvorí spätburgunder. Prívlastkové vína sú oberané výlučne ručne, len zrelé hrozno sa spracúva ďalej. „Oberáme veľmi neskoro. Naším cieľom sú plne dozreté, zlatožlté bobule,“ objasňuje Andreas. Aj preto strapce odlisťujú,  aby si zvykli na slnko a zníži sa tým aj množsvo alkoholu. Mušt fermentuje v drevených sudoch alebo v nereze. Vďaka pomalej a rovnomernej fermentácii získava víno prirodzenú harmóniu sladkosti a kyselín.

Bratia zabezpečujú aj zatrávnenie riadkov vo viniciach, aby sa udržala mikroklíma. V zime sa vysievajú kukurica na zelené hnojenie. Úroda je tiež redukovaná, čo sa vracia na kvalite hrozna.
Všetko víno je ovplyvnené neuveriteľnou šťavnatosťou, GG sú uvedené na trh  najskôr po roku, pretože víno je školené v dreve a nemalo by byť konzumované priskoro. Ročník 2015 sa vyznačuje jasnou, sviežou kyselinkou a ľahkou piteľnosťou. GG Hattenheime Wisselbrunnen ročník 2016 má šťavnatý šarm a minerálny základ. A to aj napriek tomu, že títo bratia majú slabosť pre kvetinové vôňe a vône ružových záhrad.

Vína tohto vinárstva možno charakterizovať ako klasické, poctivé nazreté riesling z Rheingau. Plné, typické, rizlingové vína, ktoré sú trochu širšie, telnatejšie a opojnejšie. Sú výborné pre archiváciu a ukážkou poctivej tradičnej vinifikácie.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo Kruger-Rumpf V.D.P., Nahe
 

Člen V.D.P.: áno
Vinárstvo podľa Gault&Millau: štyri čierne strapce (nemecká špička)
Produkcia a rozloha: 200 tisíc fliaš / 30 hektárov
Lokalita: Nahe, Rheinhessen
Sorty:  Riesling, Scheurebe, Spätburgunder (Pinot Noir), Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder (Pinot Blanc), Grauer Burgunder (Pinot Gris)

Pre toto vinárstvo je dôležitá čírosť, vína s iskrou. Rukopisom sú elegantné, ľahko pitné vína avšak nie fádne a jednoduché. Rumpfovci čírosť a ľahkosť okrem iného dosahujú aj školením v starých veľkých drevených sudoch s objemom okolo 2000 litrov. Georg Rumpf experimentoval chvíľu s novými sudmi, ale tento koncept sa mu neosvedčil. Nové drevo preto používa na burgundské odrody.

Jeho vína nie sú iba ovocné, sám uprednostňuje spontánnu fermentáciu bez chladenia. "Aby kvasenie vína neprebiehalo dlho a pomaly až do nasledujúceho roka“ hovorí Georg Rumpf. V mladých vínach je tento spôsob spracovania cítiť v bukete po kvasinkách. Aj takémuto mladému vínu nezaškodí krátke prevzdušnenie v karafe pred podávaním, či extra rok na dozrievanie. Kolekcia roku 2016 je očarujúca s viacerými vrcholmi – obe vína kategórie druhého stupňa V.D.P. Ortsweine ukazujú spojenie vinárskeho štýlu a typického teroirr, čo sa prejavuje skorým pôžitkom z pitia a aj vysokým zrecím potenciálom.

Avšak medzi vinársku elitu ich katapultovali tri vína klasifikácie Grosse Gewächs (Grand Cru) ročníka 2016, pričom spomedzi 40 najlepších rizlingov regiónu sa všetky z nich prebojovali do top 20 Grosse Gewächs vín z Nahe. Riesling Pittersberg GG si s 96 bodmi (Gault Millau) vydobil jedno z najpoprednejších miest. Samotné suché vína však nestačia a ich portfólio vhodne dopĺňajú aj prívlastkové kabinetné víno a vína s prívlastkom neskorý zber.

Jednoznačne možno tieto vína charakterizovať ako precízne spojenie modernej ľahkosti a elegancie pomocou tradičných metód výroby vína. Áno, tieto vína sú umelecké dielo, dôkladne namaľovaný obraz v pastelových farbách vo všetkých odtieňoch.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.

Vinárstvo REBENHOF Johannes Schmitz, Mosel
 

Člen V.D.P.: nie
Vinárstvo podľa Eichelmann: tri hviezdy (výborné nemecké vinárstvo)
Produkcia a rozloha: 50 tisíc fliaš / 5,7 hektára
Lokalita: Bernkasteler Ring / Stredná Mosela
Redukcia úrody: 66 hl/ha
Sorty: 100 % Riesling

Filozofia vinára Johannesa a jeho manželky Doris je veľmi jednoduchá a pritom prísna a zaväzujúca: Dobré víno hovorí samo za seba: „Zdravá pôda + zdravé hrozno = zdravé víno.“

Ürziger Würzgarten je jedna z najlepších oblastí Mosely, veľmi strmé až extrémne svahy, výborné orientácie vinohradov a jedinečná červená bridlica dávajú predpoklady na výrobu tých najlepších Rieslingov. Pôvodné výsadby pravých Rieslingov a dodržiavanie filozofie byť v súlade s prírodou sú predpokladom pre jedinečné vína.

Rebenhof – Rieslingmanufaktur je moderná prevádzka, vína sú školené v nerezových tankoch za použitia najnovších technológií a poznatkov rešpektujúc filozofiu vinára. Červená bridlica robí vína korenistými, exotickými a s plnou chuťou. 

Vína od Johannesa sú elegatné, veľmi dobre pitné, ľahké ale nie prvoplánové. Sú mimoriadne obľúbene a veľmi citlivo vinifikované pomocou moderných technológii v tradíciách tradičných moselských vinárov. Všetky vína Johannesa sú fľašovaná najskôr po 8 mesiacoch od oberačky, 

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo HOFGUT FALKENSTEIN, Saar

 

Člen V.D.P.: nie
Vinárstvo podľa Gault&Millau: tri červené strapce (veľmi dobré vinárstvo)
Produkcia a rozloha: 30 tisíc fliaš / 9,0 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 30 hl/ha
Odrody: 80 % Riesling, 10 % Pinot Blanc, 10 % Pinot Noir


Syn vinára Ericha Webera, Johannes.

Príbeh z minulosti
Majiteľ Erich Weber so synom Johannesom nie je nasledovníkom generácií vinárov vo svojej rodine, začínal od nuly začiatkom 80-tich rokov. Dvojnásobná kríza v polovici 80-tich rokov, ktorá prepukla aj v Nemecku pridávaním glykolu do vína, preverila jeho kvality. Erich mi rozprával, že jeho priatelia z Mníchova mu v začiatkoch pomohli a požičali mu pár milónov nemeckých mariek na kúpu statku Falkenstein, ktorý si vyhliadol. Tieto peniaze vložil do tohto statku a priľahlých viníc, ktoré sa nachádzajú v okolí. Celkovo vlastní v súčasnosti 9 ha vinohradov. 

Situácia s falšovaním vína práve na začiatku jeho cesty, ktorá vypukla v Rakúsku ale aj Nemecku mu priniesla mimoriadne krušné chvíle lebo odber vína z týchto krajín klesol na nulu. Povedal mi, že to bola tak ťažká cesta, že hľadal na ktorej jabloni v okolí sa obesí. Avšak priatelia ho podržali a odložili splátky úveru.


Klasická pivnica, staré sudy typu "Fuder". Objem 1500 - 2000 litrov.

Súčasnosť
Hofgut Falkenstein má jedinečnú – tradicionalistickú filozofiu výroby vína. Ich vína sú vinifikované nízkozásahovo, to znamená, že základom je maximálne zdravé hrozno. Víno zreje v starých dubových sudoch a takáto vinifikácia je oveľa náročnejšia na prácu a udržiavanie hygieny, pretože tá je alfa a omega pri výrobe potravín a vína. Vína sú oberané podľa jednotlivých viničných tratí, samostnatne dozrievajú a nie sú kupážované.

Vína nie sú certifikované ako bio ale v princípe spĺňajú veľmi prísne kritéria najprísnejšich noriem (napríklad Demeter).



Rukopis
Vína tohto vinárstva majú vzhľadom na chladnejšiu lokalitu vždy vyššie vínne kyseliny. Sú mimoriadne svieže. Sú vínami  autentickými alebo remeselnými ale s nemeckým štýlom: Sú čisté a s iskrou. Suché vína sú velmi svieže a majú spoločnú senzoriku väčšinou v citrusovom ovocí.

Polosuché vína sú vínami živými, s tisícom chutí kde aj pri zvyškovom cukre 20g a viac stále neviete či toto víno je suché alebo polosuché. Sladšie vína sú neunavujúce a veľmi vysoko hodnotené. Celé portfólio je vysoko hodnotené renomovanými odbornými katalógmi, vína sú predané dopredu a dostupné sú v Spojených štátoch, Nemecku, niektorých severských krajinách a na Slovensku. Dôležitým znakom je absolútne dlhý archivačný potenciál. Po viac ako 10tich a viac rokoch sú veľmi svieže.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.

Vinárstvo DEUTSCHHERREN HOF, Mosela
 

Člen V.D.P.: nie
Vinárstvo podľa Gault&Millau: dva červené strapce (dobré vinárstvo)
Produkcia a rozloha: 80 tisíc fliaš / 9,3 hektára
Lokalita: Mosel
Redukcia úrody: 65 hl/ha, Größes Gewächs 30 hl/ha
Odrody: 75 % Riesling, 10 % Pinot Blanc a Pinot Gris, 10 % Pinot Noir, 5 % Müller Thurgau

Šiesta generácia vinárov rodiny Oberbillig v meste Trier vlastní jedny z najlepších vinohradov v tejto lokalite. Staré „Alte Reben“ vinohrady, ktoré budú mať čoskoro 50 rokov, špičkový vinohradnícky hon Burgberg, ktorý dáva vína s tými najvyššími hodnoteniami a veľmi kvalitné, jedinečné vína z vinice Deutschherrenköpchen s najvyššou známkou Größes Gewächs – Grand Cru patria medzi elitu široko-ďaleko.

Filozofiou rodiny Oberbillig je heslo "Nechať veci na prírodu". Vinári sú presvedčení tradicionalisti, ale to samo o sebe nestačí, používajú moderné technológie citlivo a nesnažia sa dostať víno tam, kam nepatrí. Obrazne, pokiaľ má parkovacie miesto šírku dva metre, nezaparkujeme tam so širším autom. Vinice vo vinohradníckych honoch, ktoré obhospodaruje rodina Oberbillig, a to Deutscherrenköpfchen, Deutschherrenberg, Burgberg a Trierer Jesuitenwingert sú ošetrované výlučne prírodnými prostriedkami a hnojivami. Vinohrad Deutscherrenköpfchen je nanovo vysadený a má sklon až 80 %. Mimoriadna starostlivosť pri výsadbe, namáhavá práca, profesionalita sa odmenili ukážkovým hroznom, ktoré sa odmeňuje vínom najvyššej akosti klasifikovaným ako Grosse Gewächs (synonymum pre Grand Cru). 

Napríklad Riesling Alte Reben trocken je oficiálnym vínom Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne a je taktiež zaradený vo vínnej karte hotelovej siete Mercury Hotels v Nemecku. 


V našej vinotéke nájdete široký sortiment tohto vinárstva, a to suchý Riesling Alte Reben, šťavnatý Riesling Burgberg, medový Riesling Spätlese alebo Grand Cru Riesling Deutscherrenköpfchen.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo SCHLOSS SAARSTEIN V.D.P., Saar
Schloss Saarstein, Christian Ebert

Člen V.D.P.: áno
Vinárstvo podľa Gault&Millau: tri čierne strapce (velmi dobré vinárstvo)
Produkcia a rozloha: n/a  / 12,0 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 50 hl/ha
Odrody: 100 % Riesling

Schloss Saarstein sa vypína na strmom kopci v obci Serrig na rieke Saar a vinohrady patriace k usadlosti sú tie najkvalitnejšie v tejto oblasti. Vinárstvo sa zameriava na produkciu vyvážených a vysokokvalitných vín. Všetok vinič rastie v tak strmých úbočiach, že jediný spôsob zberu je ručný zber hrozna. Schloss Saarstein vlastní najkvalitnejšie, až 70 ročné staré vinohrady „Alte Reben“, ktoré produkujú tie najlepšie vína Alte Reben z celého regiónu rieky Mosela/Saar

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo PETER LAUER, Saar
 

Člen V.D.P.: áno
Vinárstvo podľa Gault&Millau: štyri čierne strapce (nemecká špička)
Produkcia a rozloha: 40 tisíc fliaš / 7,9 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 50 hl/ha
Odrody: 100 % Riesling

Heslom vinárstva Peter Lauer je "Rizling pre pokročilých".

Ďalšie slová, ktoré vystihujú toto vinárstvo sú tieto:
  • Saar - svieže, elegantné vína s nízkym obsahom alkokoholu. Typické pre Saar, tradičné pre naše terroir, pre naše vinohrady s vysokým obsahom bridlice.
  • Biologické vinárstvo - používajú výhradne prírodné ochranné a výživové preparáty pre ochranu vinohradov, pre spracovanie a školenie hrozna.
  • Riesling je naša vášeň - už samotné číslo 100 % vyjadruje že toto vinárstvo sa špecializuje na odrodu ktorá je pre tento terroir najlepšia. Jedine Riesling vie "vyťažiť" maximum zo strmých bridlicových vinohradov, jedinečnej mikroklímy, prírody. 
  • Autentické vína - všetky vína sú produkovane prísne selektívne podľa príslušného viničného honu. Každá jedna vinica sa odlišuje od tej druhej a preto zachovávame príslušnú autentickosť našich vín. Príroda je náš dirigent.
  • Spontánna fermentácia - všetky naše vína sú fermentované spontánnymi, divokými kvasinkami. Je to riskantné, ale nekonečne napínavé.
  • Klasifikácia - naše vína delíme do troch kategórií, ktorá je logickým vyústením našej filozofie: Saartal, Ayler Riesling a Besten Parzellen.

Podnikanie rodiny Lauer vo vinárstve sa začalo v roku 1830 v malej obci Ayl v povodí rieky Saar. Vinárstvo postupne prikupovalo vinohrady v tých najlepších lokalitách. Syn Florián si ctí tradície a vinárstvo produkuje vína výhradne podľa klasických postupov a noriem. V roku 2013 sa podarilo vinárstvu splniť náročný proces a zaradilo sa do tých najprestížnejších vinárstiev Nemecka zaradených v združení V.D.P. 

Získať 100 bodov na špičkovej degustácii a dražbe Združenia V.D.P. je fenomenálny úspech. Za Riesling Ayler Kupp kategórie Trockenbeerenauslesen 2011 ich Florian Lauer dostal.

V ponuke vyberaných vín nájdete široký sortiment všetkých kategórii. Napríklad Ayler Riesling Fass 3, Ayler Riesling Fass 4, základnú radu Riesling Alt Scheidt a Fass 16, alebo špičkové Grosse Gewächs na objednávku.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo Johannes Fischer - Bocksteinhof, Saar
 

Produkcia a rozloha: 65 000 tisic flias / 8,5 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 50 hl/ha
Odrody: 100 % Riesling

Blízko rieky Saar, ktorá je prítokom rieky Mosely na jej hornom toku, leží vinárska obec Ockfen. Táto vinárska obec je preslávená najmä svojimi vinohradmi, ktoré sa nachádzajú na hore Bockstein. Na úpätí tejto hory leží vinárstvo Dr. Fischer. Absolútne strmý svah, exponovaný na juh a juhozápad s vysokým obsahom bridlice v pôde dáva predpoklady na jedinečný terroir, ktorý sa zrkadlí vo víne. 

Vinárstvo bolo založené v roku 1758, vedené je Karin Fischer s dlhoročnými zamestnancami, ktorí si ctia stáročné tradície a jedinečnosť terroir. V súčastnosti vlastní vinárstvo výmeru 9 hektárov pričom bezkompromisne na všetkých viniciach je vysadená monokultúra odrody Riesling.

Vinárstvo vlastní vinohrady vo vinohradníckych obciach Ockfen. Vína z viníc v Bocksteine, kde prevláda bridlica, sú pikantné s pevným a jasným ovocným telom, veľmi svieže, citrusové, priame a prísne v chuti.

Dr. Fischer vinifikuje vína tradičnými metódami. Medzi ne patrí aj fermentácia prírodnými kvasinkami, optimálna teplota pivníc zabezpečuje pomalé kvasenie vín. Vína zo Saaru potrebujú istý čas pobudnúť vo fľaši kvôli harmonizácii a dosiahnutiu elegancie.

Vína z tohto vinárstva sú zaradené na vínnej karte v prestížnej Národnej leteckej spoločnosti Spojených arabských emirátov Etihad v triede Premium Business Class.

V našej vinotéke nájdete veľmi svieži a suchý Riesling Bocksteinhof Trocken, perfektne harmonický Steinbock Riesling feinherb-

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.



Vinárstvo FAMILIE HUBERTUS APEL, Horná Mosela
 

Člen V.D.P.: nie
Produkcia a rozloha: 200 tisíc fliaš / 17,0 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 50 hl/ha
Sorty: Elbling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Rivaner, Auxerrois a Chardonnay

Rodina Apel pestuje hrozno od roku 1477 v oblasti Nittel na pravom brehu rieky Mosela, otočenom na „luxemburskú“ stranu. Podiel bridlice v pôde v tejto oblasti klesá a začína tu prevládať vápenec, čo sa odráža v zložení pestovaných odrôd - minimálny podiel Rieslingu v prospech typických starých burgundských bielych odrôd, akými sú Pinot Blanc, Pinot Gris a Pinot Noir. Ďalej sa tu pestuje Rivaner (Müller Thurgau), Auxerrois a Chardonnay. Z červených odrôd je to Rulandské modré a Dornfelder. Tento región sa nazýva aj „regiónom Elblingu“.

Elbling je najstaršia odroda bieleho hrozna na svete, ktorá dokázaná výskumom DNA a pestovala sa najmä na hornej Mosele, južne od mesta Trier. Vo väčšom meradle sa tu produkujú šumivé vína z kategórie Pestovateľský sekt alebo Crémant, čo je zaužívané v Luxembursku, ktoré hraničí s horným tokom Mosely.

Neskutočne dlhá tradícia rodiny Hubertus Apel, úcta ku generáciám predkov, citlivé spracovanie hrozna s najmodernejšími technológiami, vinohrady v perfektnej kondícii sú zárukou, že aj taká neznáma odroda na Slovensku akou je Elbling si zaslúži pozornosť.

V ponuke máme víno Elbling Classic alebo perfektný sekt kategórie pestovateľský sekt Winzersekt Elbling Brut.
Elblingy Classic od Hubertus Apel pravidelne získavajú renomované ocenenia - Zlatú medailu vinárskej komory.

Vinárstvo FAMILIE REINHARD & BEATE KNEBEL V.D.P., Dolná Mosela (Terrassen Mosel)
 


Člen: V.D.P. (od apríla 2017) a Bernkasteler Ring
Vinárstvo podľa Gault&Millau: tri červené strapce (veľmi dobré vinárstvo)
Produkcia a rozloha: 40 tisíc fliaš / 7 hektára
Lokalita: Terrassen Mosel
Redukcia úrody: 42 hl/ha
Sorty: 97 % Riesling, Pinot Blanc

Filozofia Matthiasa Knebela je na prvý pohľad jednoduchá, ale v skutočnosti tá najzložitejšia, vystihuje ju slovo "Rešpekt". Rešpektovať prírodu, pôdu, počasie, vinifikáciu a školenie vína. Nerobiť malé vína v malých rokoch a v priaznivých veľké. Vyrábať vína autentickou cestou, bez použitia moderných prostriedkov a iba v prvotriednej kvalite. Darí sa mu to, vína vinárstva Knebel patria k špičke. Čerstvé ocenenie v januári 2015 publikované magazínom Feinschmecker International udelilo tomuto vinárovi prestížne ocenenie, ktoré ho zaradilo medzi najlepších vinárov Nemecka vôbec. 

Vinárstvo Knebel obhospodaruje vinohrady v lokalite Terrassen Mosel, na dolnej Mosele v poslednej vinohradníckej obci Winningen na dotyk mesta Koblenz, ktoré sa nachádza na sútoku riek Rýn a Mosela. Terrassen Mosel patrí medzi vinohradnícke oblasti, ktoré sú z celého povodia najviac náročné na prácu a sú svetovým unikátom. Extrémne expozície vinohradov sa odmeňujú po náročnej výlučne ručnej práci typickými "terasovými" rizlingami. Sú bravúrne harmonické, pikantné, osviežujúce, plné vyzretého exotického ovocia. Viničné trate vo Winningene, na ktorých má vinárstvo vysadené vinohrady, sa volajú Brückstück, Hamm, Űhlen a Winningeh Rötgen. Všetky sú špecifické svojim terroir a vína odtiaľ špičkové. Vína zrejú v sudoch, dlho ležia na kaloch, fermentácia prebieha spontánnym kvasením. Umením vinárstva je, že aj v tých menej vhodných rokoch produkuje vína výhradne vysokej kvality a neskĺzava do priemeru. 

V stálej ponuke máme parádny suchý Riesling von den Terrassen, na objednávku je možné promptne doručiť aj zvyšný sortiment.

Vinárstvo Familie Peter Kriechel, Ahr
 


Vinárstvo podľa Gault&Millau: tri čierne  strapce (veľmi dobré vinárstvo)
Produkcia a rozloha: 350 tisíc fliaš / 24,5 hektárov
Lokalita: Ahr
Redukcia úrody: 65 hl/ha
Sorty: 55 % Pinot Noir, 20 % Pinot Noir Précoce (synonymum Pinot Madeleine), 25 % zvyšné odrody

Vinárstvo Peter Kriechel sa nachádza severo-západne od Mosely asi 100 km, v údolí Ahr. Je to veľmi malá vinohradnícka oblasť v Nemecku, celková výmera oblasti je iba 495 ha.

Vinárstvo Kriechel je najväčším súkromným rodinným vinárstvom v tejto oblasti a špecializuje sa takmer výhradne na produkciu špičkových červených vín, pre ktoré je údolie Ahr ako stvorené.

Najväčším podielom vo výsadbe je Pinot Noir (Spätburgunder, resp. Rulandské modré). Pestuje sa tu aj pôvodná autochtónna odroda Frühburgunder (Pinot Noir Précoce), ktorá je vysadená na výmere 4 ha a rodina Kriechel je jeho najväčším pestovateľom v Nemecku.

Nemecké Pinot Noir patria medzi svetovú špičku. Sú ľahké, v alkohole zvyčajne majú iba 12,5 %, vo farbe sú svetlejšie, v chuti sú však plné ovocia, sviežosti, majú krásne taníny a dlhú dochuť. Neuspia vás ale osviežia a povzbudia, dozrievaním vo fľaši získavajú na elegancii, kráse a hodnote.

Medzi posledné úspechy vinárstva patrí aj: 
  • Šampión „Deutscher Rotweinpreis 2013“ (Vinum)
  • Šampión "Ahrwein des Jahres 2014“ (Vinum)
  • „Najlepší mladý vinár Nemecka“ (noviny Handelsblatt)
  • Oficiálny dodávateľ filmového festivalu Berlinale 2014
  • Dodávateľ vína spolkovému prezidentovi Nemecka 
  • 1. miesto "Regionalentscheid Deutscher Spätburgunder" Preis 2012 (Falstaff)

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.

Vinárstvo Saar-Mosel-Winzersekt, Trier, Mosel
  


Vinárstvo podľa Gault&Millau: n/a
Produkcia a rozloha: n/a
Lokalita: Trier
Redukcia úrody: n/a
Sorty: n/a

Vinárstvo - šampusáreň je súkromnou firmou s viac ako 100 ročnou tradíciou, ktorá sa nachádza v meste Trier. Špecializuje sa výlučne na výrobu pestovateľských sektov. Hrozno nakupuje od členov družstva a taktiež vyrába pre súkromných vinárov sekty pôvodnou šampanskou metódou. Patrí medzi väčších výrobcov, ročníkové pestovateľské sekty tohto výrobcu patria medzi špičku aj v celosvetovom meradle, o čom svedčí množstvo ocenení:

Spolková cena Nemecka v roku 2006:
  • Saar-Mosel-Winzersekt GmbH - zvolený ako najlepší výrobca pestovateľkého sektu roka 2006

Goldene Kammerpreismünzen 2012/2013:
  • 2009er Mehringer Goldkupp Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant /
  • 2010er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant

Berliner Gold:
  • 2009er Mehringer Goldkupp Riesling Sekt Brut Crémant (Sonderflasche)
  • 2009er Mosel Pinot Sekt Dichtertraum Brut (Sonderflasche)
  • 2009er Mosel Weißburgunder Sekt Dichtertraum Brut Extra
  • 2010er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant
  • 2011er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant
  • 2012er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant
  • 2012er Zeller Petersborn-Kabertchen Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant

Asia (Daejeon) Gold:
  • 2008er Mosel Elbling Sekt Dichtertraum Brut Crémant
  • 2011er Mosel Spätburgunder Sekt Dichtertraum Brut

Ďaľšie úspechy
  • Ocenenie mesta Trier 2012
  • Oficiálny dodávateľ 65. ročníka Berlinale (2012er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant)
Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo Hans Wirsching V.D.P., Iphofen
 


Člen: V.D.P. a Deutsches Barrique Forum
Vinárstvo podľa Gault&Millau: tri červené strapce
Produkcia a rozloha: 560 tisíc fliaš / 80,0 hektárov
Lokalita: Franken, Iphofen
Redukcia úrody: 58 hl/ha
Sorty: 40 % Silvaner, 20% Riesling, 8% Pinot Blanc, 7% Scheurebe a Pinot Noir, 18% dalšie doplnkové odrody

Vinohradnícky región Franken sa nachádza v strednom Nemecku, srdcom je mesto Würzburg. Podnebie je kontinentálne s teplými letami a chladnými zimami avšak pretekajúca rieka Main a mikroklíma v jej okolí je stredomorská. Typickou, chránenou historickou fľašou pre tento región je fľaša nazývaná Bocksbeutel, ktorej použitie je vyhradené pre túto oblasť a plní sa do nej asi 40% vín. Jej tvar dokonale zabezpečuje, že sa neskotúľa zo svahu vo vinohrade, dá sa vopchať do vrecka v nohaviciach a je nenápadná a do tretice, vyzerá skôr ako flakón na parfém takže nepripomína alkohol v nej.

V tejto oblasti sa pestujú najmä biele, tradičné odrody ako Silvánske zelené, Riesling, Müller Thurgau alebo Bacchus. Vína odtiaľto sú jemné, delikátne a harmonické. Raritou je, že medzi najväčšie vinárstva vo Franken patria nemocnice, napríklad Juliusspital alebo Burgerspital so storočnými tradíciami. Odroda Silvánske zelené je najpestovanejšiou odrodou v tomto vinohradníckom regióne (tak ako na Mosele je najpestovanejší Rieslingu, tu Silvánske zelené).

Vinárstvo Hans Wirsching patrí medzi špičkové vinárstva Nemecka, jeho produkcia činí pol milióna fliaš, vlastní 80 hektárov vinohradov a takmer celú produkciu predá napriamo privátnej klientele. Vína tohto vinárstva patria medzi najlepšie biele vína Nemecka.

Vinohrad Julius Echter Berg s vysokým podielom sadrovca, je špičkovou lokalitou, víno z tohto vinohradu sa podávalo ja na korunovácii kráľovnej Alžbety v roku 1953 vo Veľkej Británii.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo Hermann Ludes, Thoernich, Mosel
 


Vinárstvo podľa Vinum: dva strapce
Produkcia a rozloha: 10,0 hektárov
Lokalita: Mittel Mosel - Bernkasteler Ring
Redukcia úrody: 40 hl/ha
Sorty: 100 % Riesling

Vinárstvo Hermann Ludens patrilo do 70tich rokov do združenia Naturwein-Versteigerungsgesellschaft Trier a predávalo vysokokvalitné vína za nadpriemerné ceny voči konkurencii. Útlm, ktorý prišiel v 80tich rokoch znamenal aj horší obchod pre vinárstvo, ktoré sa nenachádza vo vyhlásenej časti Moseli. Aké sú napríklad Uerzig alebo Bernkaster/Kues. Toto vinárstvo však vlastní mimoriadne hodnotné vinice v tejto oblasti, tie najlepšie a to Thoernicher Ritsch, Kluesserather Brudeschaft a Trittenheimer Apotheke. V roku 2020 úspešne dovŕšilo kúpu vinice, ktorá patrí medzi najlepšie a odkúpilo ju od farského úradu v Enschi.

Ludensovci redukujú úrodu na priemerne nízke výnosy, nie extrémne nízke. Vinifikácia prebieha klasicky, remeselne - spontánna fermenácia, lisovanie v moderných lisoch a samotné dozrievanie vo veľkých starých drevených sudoch. Väčšina vinohradov, ktoré vlastní vinárstvo je certifikovaná ako Alte Reben (staršie ako 40 rokov)- staré korene, dokonca väčšina viníc má viac ako 60 až 70 rokov! 

Vinársky rukopis je jasný a ucelený: vína majú vyššie kyseliny ako je zvykom u okolitých vinárov, sú ľahké, svieže a údaj na etikete vás môže zmiasť - u tých vín, ktoré máme v ponuke my - by ste mohli očakávať sladšie vína ako v skutočnosti sú. Charakter vín pripomína skôr vína zo Saary ako zo strednej Mosely. Jedinečné rieslingy zo súkromného archívu zakladateľa Hermanna Ludensa: Vyzreté vína ročníkov 1994, 1996 a 2013. Svieže, ľahké, jedinečné. Stále veľkým potenciálom dozrievania. Oplatí sa ochutnať.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.



Vína z edície Editio Vinifera -  Ing. Edita Ďurčová DipWSET & WA
 


Enologička: Ing. Edita Ďurčová DipWSET & WA
Spolupracujúce vinárstva: Karpatská perla, Čachtické chotáre a Chateau Belá
Produkcia:limitovaná produkcia, série vín 500 až 1000 fliaš
Lokalita: Slovensko - Malé Karpaty a Južné Slovensko
Sorty: prevažne slovenské novošľachtence

Edícia "Editio vinifera"
„Produktová línia malých sérií vín vlastnej značky je typ projektu, keď vinársky konzultant a zároveň obchodník s vínom má svoju predstavu o ideálnom víne a vinár preňho taký produkt vyrobí“, hovorí enologička Edita Ďurčová. „Takáto spolupráca nie je vo svete ničím novým. Myšlienka mať „spoločné víno“ sa zapáčila aj osloveným slovenským vinohradníkom a vinárom. Vďaka tomu vznikli prvé vína s mojou značkou Editio Vinifera (z lat.vínorodá edícia). 

Slovenské novošľachtence
Celkom na začiatku bola Nitria, slovenská novo vyšľachtená modrá odroda z kríženia prastarých odrôd Castets x Abouriou Noir, ktorej autorkou je medzinárodne uznávaná šľachtiteľka viniča Dorota Pospíšilová. „Trochu rustikálna Nitria z vinohradu Kozara šenkvického vinohradníka Karola Motyku ma chytila za srdce svojou inakosťou - ako neobrúsený diamant“, hovorí Ďurčová a pokračuje: „rozhodli sme sa obrúsiť jej hrany a dodať eleganciu, finesu, štruktúru a dĺžku scelením s Frankovkou modrou Cabernetom Sauvignon od Šebovcov z Karpatskej Perly.“

Nasledovali ďalšie vína. Vo všetkých prípadoch ide o cuveé, pričom pri ich tvorbe sa rozhodla E. Ďurčová upriamiť pozornosť na slovenské novošľachtence, pretože je presvedčená, že sú originálne a majú veľký potenciál a svet ich ešte nepozná, ale tiež na tradičné odrody, lebo tie svet síce dobre pozná, ale je zvedavý na ich „našskú“ tvár.

Limitované série
Slovensko má podľa jej názoru skvelé prírodné podmienky pre výrobu rôznych štýlov vín: biele, ružové, šumivé, prírodne sladké, ale aj červené či oranžové. Vína sa robia v malých sériách – od 500 do 1000 kusov a predávajú vo vinotékach a niektorých reštauráciách.

E. Ďurčová hovorí, že sa snažila vniesť do výroby a tvorby vína, ktoré sú u nás v podstate výlučne mužskou záležitosťou, ženský pohľad. Okrem vinárskeho vzdelania a skúseností priniesla do projektu aj emotívnu stránku, napríklad: ako etiketu vybrala kresbu, ktorú vytvoril s pomocou terapeutky jej autistický syn – s motívom hrozna, ako inak... Zároveň sa spolu s manželom rozhodli týmto vinárskym počinom podporiť ľudí, ktorých talent by zostal nepovšimnutý len preto, že sú „iní“ ako väčšina. „Pretože akákoľvek inakosť je zázrak a učí nás dívať sa na svet srdcom“, myslí si enologička.

Časť výťažku z predaja vín Editio Vinifera slúži na podporu kreatívnych aktivít mentálne znevýhodnených ľudí.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.