Naši vinári
Úvod / Naši vinári

Naši vinári z Moseli

Dovoľte nám predstaviť Vám vinárov a ich vinárstva, ktoré výhradne zastupujeme na Slovensku. V ponuke máme jedenásť vinárstiev z regiónu Mosel-Saar-Ruwer a vinárstvo Petra Kriechela z vinohradníckej oblasti Ahr. Sme jediná špecializovaná vinotéka na moselské rieslingy na Slovensku. 

Vyberiete si dosýtosti!


Vinárstvo REBENHOF Rieslingmanufaktur, Stredná Mosela
 

Člen V.D.P.: nie
Vinárstvo podľa Gault&Millau: dva červené strapce
Produkcia a rozloha: 50 tisíc fliaš / 5,7 hektára
Lokalita: Bernkasteler Ring / Stredná Mosela
Redukcia úrody: 66 hl/ha
Sorty: 100 % Riesling

Filozofia vinára Johannesa a jeho manželky Doris je veľmi jednoduchá a pritom prísna a zaväzujúca: Dobré víno hovorí samo za seba: „Zdravá pôda + zdravé hrozno = zdravé víno.“

Ürziger Würzgarten je jedna z najlepších oblastí Mosely, veľmi strmé až extrémne svahy, výborné orientácie vinohradov a jedinečná červená bridlica dávajú predpoklady na výrobu tých najlepších Rieslingov. Pôvodné výsadby pravých Rieslingov a dodržiavanie filozofie byť v súlade s prírodou sú predpokladom pre jedinečné vína.

Rebenhof – Rieslingmanufaktur je moderná prevádzka, vína sú školené v nerezových tankoch za použitia najnovších technológií a poznatkov rešpektujúc filozofiu vinára. Červená bridlica robí vína korenistými, exotickými a s plnou chuťou. 

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo HOFGUT FALKENSTEIN, Saar

 

Člen V.D.P.: nie
Vinárstvo podľa Gault&Millau: dva červené strapce
Produkcia a rozloha: 22 tisíc fliaš / 6,0 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 30 hl/ha
Odrody: 80 % Riesling, 10 % Pinot Blanc, 10 % Pinot Noir

Majiteľ Erich Weber nie je nasledovníkom generácií vinárov vo svojej rodine, začínal od nuly začiatkom 80-tich rokov. Dvojnásobná kríza v polovici 80-tich rokov, ktorá prepukla aj v Nemecku pridávaním glykolu do vína, preverila jeho kvality.

Hofgut Falkenstein má jedinečnú – tradicionalistickú filozofiu výroby vína: vinifikácia prebieha v starých, 10 až 15 tisíc litrových dubových sudoch, ktoré dávajú vínam jedinečný charakter a podčiarkujú profesionalitu, skúsenosti a jedinečnosť tohto vinárstva. Tradičné, klasické a špičkové vína plné elegancie a dokonalosti.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.

Vinárstvo DEUTSCHHERREN HOF, Mosela
 

Člen V.D.P.: nie
Vinárstvo podľa Gault&Millau: dva červené strapce
Produkcia a rozloha: 80 tisíc fliaš / 9,3 hektára
Lokalita: Mosel
Redukcia úrody: 65 hl/ha, Größes Gewächs 30 hl/ha
Odrody: 75 % Riesling, 10 % Pinot Blanc a Pinot Gris, 10 % Pinot Noir, 5 % Müller Thurgau

Šiesta generácia vinárov rodiny Oberbillig v meste Trier vlastní jedny z najlepších vinohradov v tejto lokalite. Staré „Alte Reben“ vinohrady, ktoré budú mať čoskoro 50 rokov, špičkový vinohradnícky hon Burgberg, ktorý dáva vína s tými najvyššími hodnoteniami a veľmi kvalitné, jedinečné vína z vinice Deutschherrenköpchen s najvyššou známkou Größes Gewächs – Grand Cru patria medzi elitu široko-ďaleko.

Filozofiou rodiny Oberbillig je heslo "Nechať veci na prírodu". Vinári sú presvedčení tradicionalisti, ale to samo o sebe nestačí, používajú moderné technológie citlivo a nesnažia sa dostať víno tam, kam nepatrí. Obrazne, pokiaľ má parkovacie miesto šírku dva metre, nezaparkujeme tam so širším autom. Vinice vo vinohradníckych honoch, ktoré obhospodaruje rodina Oberbillig, a to Deutscherrenköpfchen, Deutschherrenberg, Burgberg a Trierer Jesuitenwingert sú ošetrované výlučne prírodnými prostriedkami a hnojivami. Vinohrad Deutscherrenköpfchen je nanovo vysadený a má sklon až 80 %. Mimoriadna starostlivosť pri výsadbe, namáhavá práca, profesionalita sa odmenili ukážkovým hroznom, ktoré sa odmeňuje vínom najvyššej akosti klasifikovaným ako Grosse Gewächs (synonymum pre Grand Cru). 

Napríklad Riesling Alte Reben trocken je oficiálnym vínom Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne a je taktiež zaradený vo vínnej karte hotelovej siete Mercury Hotels v Nemecku. 


V našej vinotéke nájdete široký sortiment tohto vinárstva, a to suchý Riesling Alte Reben, šťavnatý Riesling Burgberg, medový Riesling Spätlese alebo Grand Cru Riesling Deutscherrenköpfchen.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo SCHLOSS SAARSTEIN, Saar
Schloss Saarstein, Christian Ebert

Člen V.D.P.: áno
Vinárstvo podľa Gault&Millau: jeden červený strapec
Produkcia a rozloha: n/a  / 12,0 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 50 hl/ha
Odrody: 100 % Riesling

Schloss Saarstein sa vypína na strmom kopci v obci Serrig na rieke Saar a vinohrady patriace k usadlosti sú tie najkvalitnejšie v tejto oblasti. Vinárstvo sa zameriava na produkciu vyvážených a vysokokvalitných vín. Všetok vinič rastie v tak strmých úbočiach, že jediný spôsob zberu je ručný zber hrozna. Schloss Saarstein vlastní najkvalitnejšie, až 70 ročné staré vinohrady „Alte Reben“, ktoré produkujú tie najlepšie vína Alte Reben z celého regiónu rieky Mosela/Saar

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo PETER LAUER, Saar
 

Člen V.D.P.: áno
Vinárstvo podľa Gault&Millau: tri čierne strapce
Produkcia a rozloha: 40 tisíc fliaš / 7,9 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 50 hl/ha
Odrody: 100 % Riesling

Heslom vinárstva Peter Lauer je "Rizling pre pokročilých".

Ďalšie slová, ktoré vystihujú toto vinárstvo sú tieto:
  • Saar - svieže, elegantné vína s nízkym obsahom alkokoholu. Typické pre Saar, tradičné pre naše terroir, pre naše vinohrady s vysokým obsahom bridlice.
  • Biologické vinárstvo - používajú výhradne prírodné ochranné a výživové preparáty pre ochranu vinohradov, pre spracovanie a školenie hrozna.
  • Riesling je naša vášeň - už samotné číslo 100 % vyjadruje že toto vinárstvo sa špecializuje na odrodu ktorá je pre tento terroir najlepšia. Jedine Riesling vie "vyťažiť" maximum zo strmých bridlicových vinohradov, jedinečnej mikroklímy, prírody. 
  • Autentické vína - všetky vína sú produkovane prísne selektívne podľa príslušného viničného honu. Každá jedna vinica sa odlišuje od tej druhej a preto zachovávame príslušnú autentickosť našich vín. Príroda je náš dirigent.
  • Spontánna fermentácia - všetky naše vína sú fermentované spontánnymi, divokými kvasinkami. Je to riskantné, ale nekonečne napínavé.
  • Klasifikácia - naše vína delíme do troch kategórií, ktorá je logickým vyústením našej filozofie: Saartal, Ayler Riesling a Besten Parzellen.

Podnikanie rodiny Lauer vo vinárstve sa začalo v roku 1830 v malej obci Ayl v povodí rieky Saar. Vinárstvo postupne prikupovalo vinohrady v tých najlepších lokalitách. Syn Florián si ctí tradície a vinárstvo produkuje vína výhradne podľa klasických postupov a noriem. V roku 2013 sa podarilo vinárstvu splniť náročný proces a zaradilo sa do tých najprestížnejších vinárstiev Nemecka zaradených v združení V.D.P. 

Získať 100 bodov na špičkovej degustácii a dražbe Združenia V.D.P. je fenomenálny úspech. Za Riesling Ayler Kupp kategórie Trockenbeerenauslesen 2011 ich Florian Lauer dostal.

V ponuke vyberaných vín nájdete široký sortiment všetkých kategórii. Napríklad Ayler Riesling Fass 3, Ayler Riesling Fass 4, základnú radu Riesling Alt Scheidt a Fass 16, alebo špičkové Grosse Gewächs na objednávku.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo Dr. FISCHER, Saar
 

Člen V.D.P.: áno
Vinárstvo podľa Gault&Millau: jeden červený strapec
Produkcia a rozloha: n/a / 12,0 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 50 hl/ha
Odrody: 100 % Riesling

Blízko rieky Saar, ktorá je prítokom rieky Mosely na jej hornom toku, leží vinárska obec Ockfen. Táto vinárska obec je preslávená najmä svojimi vinohradmi, ktoré sa nachádzajú na hore Bockstein. Na úpätí tejto hory leží vinárstvo Dr. Fischer. Absolútne strmý svah, exponovaný na juh a juhozápad s vysokým obsahom bridlice v pôde dáva predpoklady na jedinečný terroir, ktorý sa zrkadlí vo víne. 

Vinárstvo bolo založené v roku 1758, vedené je Karin Fischer s dlhoročnými zamestnancami, ktorí si ctia stáročné tradície a jedinečnosť terroir. V súčastnosti vlastní vinárstvo výmeru 12 hektárov pričom bezkompromisne na všetkých viniciach je vysadená monokultúra odrody Riesling.

Vinárstvo vlastní vinohrady vo vinohradníckych obciach Ockfen, Saarburg a Wawern. Najlepšie lokality sú Wawerner Herrenberg a Ockfener Bockstein. Celý vinohrad Wawerner Herrenberg je vo výlučnom vlastníctve vinárstva Dr. Fischer. Vína z viníc v Bocksteine, kde prevláda bridlica, sú pikantné s pevným a jasným ovocným telom, veľmi svieže, citrusové, priame a prísne v chuti. Vína z viníc vo vinohradníckej obci Wavern sú viac elegantné so širším spektrom chutí, príjemné, harmonické. Je to vďaka menšiemu podielu bridlice a vyššiemu podielu ílu.

Dr. Fischer vinifikuje vína tradičnými metódami. Medzi ne patrí aj fermentácia prírodnými kvasinkami, optimálna teplota pivníc zabezpečuje pomalé kvasenie vín. Vína zo Saaru potrebujú istý čas pobudnúť vo fľaši kvôli harmonizácii a dosiahnutiu elegancie. Typické vína od Dr. Fischera sú s vyšším zostatkovým cukrom, nízkym alkoholom, ovocnou sviežosťou a perfektnými kyselinami. 

Toto vinárstvo patrí do elity klubu V.D.P. , ktorého bol Dr. Fischer v roku 1910 aj spoluzakladateľom. Takmer 80 % produkcie smeruje na export do USA.

Vína z tohto vinárstva sú zaradené na vínnej karte v prestížnej Národnej leteckej spoločnosti Spojených arabských emirátov Etihad v triede Premium Business Class.

V našej vinotéke nájdete veľmi svieži a suchý Riesling Trocken, perfektne harmonický Steinbock Riesling feinherb alebo úžasne lahodný kabinet Ockfener Bockstein Kabinett.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.



Vinárstvo FAMILIE HUBERTUS APEL, Horná Mosela
 

Člen V.D.P.: nie
Vinárstvo podľa Gault&Millau: n/a
Produkcia a rozloha: 200 tisíc fliaš / 17,0 hektára
Lokalita: Saar
Redukcia úrody: 50 hl/ha
Sorty: Elbling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Rivaner, Auxerrois a Chardonnay

Rodina Apel pestuje hrozno od roku 1477 v oblasti Nittel na pravom brehu rieky Mosela, otočenom na „luxemburskú“ stranu. Podiel bridlice v pôde v tejto oblasti klesá a začína tu prevládať vápenec, čo sa odráža v zložení pestovaných odrôd - minimálny podiel Rieslingu v prospech typických starých burgundských bielych odrôd, akými sú Pinot Blanc, Pinot Gris a Pinot Noir. Ďalej sa tu pestuje Rivaner (Müller Thurgau), Auxerrois a Chardonnay. Z červených odrôd je to Rulandské modré a Dornfelder. Tento región sa nazýva aj „regiónom Elblingu“.

Elbling je najstaršia odroda bieleho hrozna na svete, ktorá dokázaná výskumom DNA a pestovala sa najmä na hornej Mosele, južne od mesta Trier. Vo väčšom meradle sa tu produkujú šumivé vína z kategórie Pestovateľský sekt alebo Crémant, čo je zaužívané v Luxembursku, ktoré hraničí s horným tokom Mosely.

Neskutočne dlhá tradícia rodiny Hubertus Apel, úcta ku generáciám predkov, citlivé spracovanie hrozna s najmodernejšími technológiami, vinohrady v perfektnej kondícii sú zárukou, že aj taká neznáma odroda na Slovensku akou je Elbling si zaslúži pozornosť.

V ponuke máme víno Elbling Classic alebo perfektný sekt kategórie pestovateľský sekt Winzersekt Elbling Brut.
Elblingy Classic od Hubertus Apel pravidelne získavajú renomované ocenenia - Zlatú medailu vinárskej komory.


Vinárstvo FAMILIE REINHOLD FRANZEN, Stredná Mosela
 


Člen: Bernkasteler Ring
Vinárstvo podľa Gault&Millau: dva červené strapce
Produkcia a rozloha: 65 tisíc fliaš / 9,2 hektára
Lokalita: Terrassen Mosel
Redukcia úrody: 50 hl/ha
Sorty: 80 % Riesling, Pinot Blanc, Elbling

Manželia Angelina a Kilian Franzenovci prevzali vinárstvo Franzen iba nedávno po roku 2010, keď došlo k tragickej udalosti Angelinho otca vo viniciach Bremmer Calmont - najstrmšej vinici na svete. Dva červené strapce v sprievodcovi Gault&Milleau indikujú stúpajúcu kvalitu vín z tohto vinárstva. Ostatné fakty hovoria za všetko: suchý Riesling Bremmer Calmont ročník 2012 získal v koncoročnom hodnotení vo svojej kategórii v súťaži moselských rieslingov absolútne prvé miesto. A napríklad víno Riesling Bremmer Calmont Grosse Gewächs ročník 2013 získalo v januári 2015 podľa David Rayer&Jean Fisch absolútne hodnotenie 91,5 bodu a zaradilo sa medzi absolútnu špičku.

Vinárstvo Franzen a jeho vína sú jedinečné. Rodina Franzen obhospodaruje polovicu z celkovej výmery Bremmer Calmont, ktorá je cca. 12 ha. Sú malou rodinnou firmou, kde sa ctia tradície a citlivý prístup k vínam. Ich suché rieslingy a výbery Grosse Gewächs sú špičkové a veľmi vysoko hodnotné na domácej aj medzinárodnej scéne. Vína sú vinifikované moderne.

V stálej ponuke máme výborný suchý riesling z najstrmšej vinice na svete Riesling Bremmer Calmont, niektoré suché vína najvyššej klasifikácie Grosse Gewächs a veľmi lahodný pestovateľský sekt Riesling Brut.


Vinárstvo FAMILIE REINHARD & BEATE KNEBEL V.D.P., Dolná Mosela (Terrassen Mosel)
 


Člen: V.D.P. (od apríla 2017) a Bernkasteler Ring
Vinárstvo podľa Gault&Millau: tri červené strapce
Produkcia a rozloha: 40 tisíc fliaš / 7 hektára
Lokalita: Terrassen Mosel
Redukcia úrody: 42 hl/ha
Sorty: 97 % Riesling, Pinot Blanc

Filozofia Matthiasa Knebela je na prvý pohľad jednoduchá, ale v skutočnosti tá najzložitejšia, vystihuje ju slovo "Rešpekt". Rešpektovať prírodu, pôdu, počasie, vinifikáciu a školenie vína. Nerobiť malé vína v malých rokoch a v priaznivých veľké. Vyrábať vína autentickou cestou, bez použitia moderných prostriedkov a iba v prvotriednej kvalite. Darí sa mu to, vína vinárstva Knebel patria k špičke. Čerstvé ocenenie v januári 2015 publikované magazínom Feinschmecker International udelilo tomuto vinárovi prestížne ocenenie, ktoré ho zaradilo medzi najlepších vinárov Nemecka vôbec. 

Vinárstvo Knebel obhospodaruje vinohrady v lokalite Terrassen Mosel, na dolnej Mosele v poslednej vinohradníckej obci Winningen na dotyk mesta Koblenz, ktoré sa nachádza na sútoku riek Rýn a Mosela. Terrassen Mosel patrí medzi vinohradnícke oblasti, ktoré sú z celého povodia najviac náročné na prácu a sú svetovým unikátom. Extrémne expozície vinohradov sa odmeňujú po náročnej výlučne ručnej práci typickými "terasovými" rizlingami. Sú bravúrne harmonické, pikantné, osviežujúce, plné vyzretého exotického ovocia. Viničné trate vo Winningene, na ktorých má vinárstvo vysadené vinohrady, sa volajú Brückstück, Hamm, Űhlen a Winningeh Rötgen. Všetky sú špecifické svojim terroir a vína odtiaľ špičkové. Vína zrejú v sudoch, dlho ležia na kaloch, fermentácia prebieha spontánnym kvasením. Umením vinárstva je, že aj v tých menej vhodných rokoch produkuje vína výhradne vysokej kvality a neskĺzava do priemeru. 

V stálej ponuke máme parádny suchý Riesling von den Terrassen, na objednávku je možné promptne doručiť aj zvyšný sortiment.



Vinárstvo Familie KARL ERBES, Stredná Mosela
 


Vinárstvo podľa Gault&Millau: tri čierne strapce
Produkcia a rozloha: 35 tisíc fliaš / 5,2 hektára
Lokalita: Mittel Mosel
Redukcia úrody: 60 hl/ha
Sorty: 100 % Riesling

Malé vinárstvo Karl Erbes v jednej z najlepších oblastí Ürziger Würzgarten na Mosele produkuje výhradne vína s vyšším zostatkovým cukrom najmä v kategórii Kabinett až Beerenauslese. Špecializácia priniesla doslova ovocie: sladké vína tohto vinára patrí medzi pokušenie, ktorému sa ťažko odoláva. Plné dúšky tropického až prezretého ovocia, perfektná ľahkosť, sviežosť, pikantnosť a krásne dlhá dochuť vás čakajú v každom dúšku. 

Najstaršie vinohrady majú okolo 80 rokov, všetky vína pochádzajú z pôvodnej výsadby neštepeného Rieslingu, čo je naozaj unikátna záležitosť, pretože túto oblasť nenapadla ničivá fyloxéra. Všetka práca vo vinohradoch je vykonávaná manuálne s dôrazom na selekciu hrozna počas oberačiek, aby bola zaručená jeho najvyššia kvalita. Niektoré vína sú školené v drevených sudoch.

Vinárstvo Karl Erbes vlastní vinice v týchto viničných honoch Ürziger WürzgartenErdener Treppchen. 

Medzi významné ocenenia patrí napríklad víno Riesling  Ürziger Würzgarten Riesling Auslese*** Goldkapsel 2006 získalo celkom 96 bodov časopisu Wine Spectator v roku 2008. Ohodnotil ho ako víno, kde nikdy nekončí chuť, ako víno s jedinečnou nekonečnou chuťou. Za víno Riesling Ürziger Würzgarten Riesling Auslese 2006 dostal 94 bodov v tom istom periodiku a roku hodnotenia. 

Od tohto vinára môžete u nás nájsť neskutočne ľahký Kabinett alebo potom zázračné Auslese so zvyškovým cukrom 110g./l.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.

Vinárstvo Familie Peter Kriechel, Ahr
 


Vinárstvo podľa Gault&Millau: dva červené strapce
Produkcia a rozloha: 350 tisíc fliaš / 24,5 hektárov
Lokalita: Ahr
Redukcia úrody: 65 hl/ha
Sorty: 55 % Pinot Noir, 20 % Pinot Noir Précoce (synonymum Pinot Madeleine), 25 % zvyšné odrody

Vinárstvo Peter Kriechel sa nachádza severo-západne od Mosely asi 100 km, v údolí Ahr. Je to veľmi malá vinohradnícka oblasť v Nemecku, celková výmera oblasti je iba 495 ha.

Vinárstvo Kriechel je najväčším súkromným rodinným vinárstvom v tejto oblasti a špecializuje sa takmer výhradne na produkciu špičkových červených vín, pre ktoré je údolie Ahr ako stvorené.

Najväčším podielom vo výsadbe je Pinot Noir (Spätburgunder, resp. Rulandské modré). Pestuje sa tu aj pôvodná autochtónna odroda Frühburgunder (Pinot Noir Précoce), ktorá je vysadená na výmere 4 ha a rodina Kriechel je jeho najväčším pestovateľom v Nemecku.

Nemecké Pinot Noir patria medzi svetovú špičku. Sú ľahké, v alkohole zvyčajne majú iba 12,5 %, vo farbe sú svetlejšie, v chuti sú však plné ovocia, sviežosti, majú krásne taníny a dlhú dochuť. Neuspia vás ale osviežia a povzbudia, dozrievaním vo fľaši získavajú na elegancii, kráse a hodnote.

Medzi posledné úspechy vinárstva patrí aj: 
  • Šampión „Deutscher Rotweinpreis 2013“ (Vinum)
  • Šampión "Ahrwein des Jahres 2014“ (Vinum)
  • „Najlepší mladý vinár Nemecka“ (noviny Handelsblatt)
  • Oficiálny dodávateľ filmového festivalu Berlinale 2014
  • Dodávateľ vína spolkovému prezidentovi Nemecka 
  • 1. miesto "Regionalentscheid Deutscher Spätburgunder" Preis 2012 (Falstaff)

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.

Vinárstvo Saar-Mosel-Winzersekt, Trier, Mosel
  


Vinárstvo podľa Gault&Millau: n/a
Produkcia a rozloha: n/a
Lokalita: Trier
Redukcia úrody: n/a
Sorty: n/a

Vinárstvo - šampusáreň je súkromnou firmou s viac ako 100 ročnou tradíciou, ktorá sa nachádza v meste Trier. Špecializuje sa výlučne na výrobu pestovateľských sektov. Hrozno nakupuje od členov družstva a taktiež vyrába pre súkromných vinárov sekty pôvodnou šampanskou metódou. Patrí medzi väčších výrobcov, ročníkové pestovateľské sekty tohto výrobcu patria medzi špičku aj v celosvetovom meradle, o čom svedčí množstvo ocenení:

Spolková cena Nemecka v roku 2006:
  • Saar-Mosel-Winzersekt GmbH - zvolený ako najlepší výrobca pestovateľkého sektu roka 2006

Goldene Kammerpreismünzen 2012/2013:
  • 2009er Mehringer Goldkupp Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant /
  • 2010er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant

Berliner Gold:
  • 2009er Mehringer Goldkupp Riesling Sekt Brut Crémant (Sonderflasche)
  • 2009er Mosel Pinot Sekt Dichtertraum Brut (Sonderflasche)
  • 2009er Mosel Weißburgunder Sekt Dichtertraum Brut Extra
  • 2010er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant
  • 2011er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant
  • 2012er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant
  • 2012er Zeller Petersborn-Kabertchen Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant

Asia (Daejeon) Gold:
  • 2008er Mosel Elbling Sekt Dichtertraum Brut Crémant
  • 2011er Mosel Spätburgunder Sekt Dichtertraum Brut

Ďaľšie úspechy
  • Ocenenie mesta Trier 2012
  • Oficiálny dodávateľ 65. ročníka Berlinale (2012er Mosel Riesling Sekt Dichtertraum Brut Crémant)
Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.


Vinárstvo Hans Wirsching V.D.P., Iphofen
 


Člen: V.D.P. a Deutsches Barrique Forum
Vinárstvo podľa Gault&Millau: tri červené strapce
Produkcia a rozloha: 560 tisíc fliaš / 80,0 hektárov
Lokalita: Franken, Iphofen
Redukcia úrody: 58 hl/ha
Sorty: 40 % Silvaner, 20% Riesling, 8% Pinot Blanc, 7% Scheurebe a Pinot Noir, 18% dalšie doplnkové odrody

Vinohradnícky región Franken sa nachádza v strednom Nemecku, srdcom je mesto Würzburg. Podnebie je kontinentálne s teplými letami a chladnými zimami avšak pretekajúca rieka Main a mikroklíma v jej okolí je stredomorská. Typickou, chránenou historickou fľašou pre tento región je fľaša nazývaná Bocksbeutel, ktorej použitie je vyhradené pre túto oblasť a plní sa do nej asi 40% vín. Jej tvar dokonale zabezpečuje, že sa neskotúľa zo svahu vo vinohrade, dá sa vopchať do vrecka v nohaviciach a je nenápadná a do tretice, vyzerá skôr ako flakón na parfém takže nepripomína alkohol v nej.

V tejto oblasti sa pestujú najmä biele, tradičné odrody ako Silvánske zelené, Riesling, Müller Thurgau alebo Bacchus. Vína odtiaľto sú jemné, delikátne a harmonické. Raritou je, že medzi najväčšie vinárstva vo Franken patria nemocnice, napríklad Juliusspital alebo Burgerspital so storočnými tradíciami. Odroda Silvánske zelené je najpestovanejšiou odrodou v tomto vinohradníckom regióne (tak ako na Mosele je najpestovanejší Rieslingu, tu Silvánske zelené).

Vinárstvo Hans Wirsching patrí medzi špičkové vinárstva Nemecka, jeho produkcia činí pol milióna fliaš, vlastní 80 hektárov vinohradov a takmer celú produkciu predá napriamo privátnej klientele. Vína tohto vinárstva patria medzi najlepšie biele vína Nemecka.

Vinohrad Julius Echter Berg s vysokým podielom sadrovca, je špičkovou lokalitou, víno z tohto vinohradu sa podávalo ja na korunovácii kráľovnej Alžbety v roku 1953 vo Veľkej Británii.

Viac informácií nájdete v našom Vinárskom slovníku.