Slovnik
Úvod / Slovnik

Terminológia vinárskej oblasti Mosela


Alten Reben

Je to klasifikácia vín zo starých, minimálne 40-ročných vinohradov.

Archivácia vína

Suché (trocken) vína sa môžu skladovať vo vhodných priestoroch po dobu 4 až 5-tich rokov od fľašovania, polosuché (feinherb) vína až po dobu 10-tich rokov.


Bridlica

Veľmi bežná hornina v Moseli aj na Slovensku. Farebnosť bridlice spôsobuje rôzny pomer chemického a minerálneho zloženia. Poznáme bridlice zafarbené do siva, červena, modra, zelena a hneda. Sivá bridlica dáva vínam silný minerálny charakter, eleganciu a harmóniu. Poznáme ich na etikete pod označením ako Grauschiefer alebo Schiefer, väčšinou sú to vína fermentované ako suché (trocken). Červené bridlice dávajú vínam plnú šťavnatosť po exotickom ovocí.
 

Feinherb klasifikácia 

Nemá zadefinovaný zvyškový cukor, je to však spravidla o nepatrný kúsok sladšie víno ako polosuché (halbtrocken).


Gault&Millau

Je najprestížnejšia a najkomplexnejšia nemecká profesionálna autorita, ktorá hodnotí vína v tejto krajine. Jej degustátori každoročne ohodnotia viac ako 12 800 vzoriek, výsledky sú spracované knižne a samotnými vinármi veľmi rešpektované a cenené.


Halbtrocken
Vína zo zvyškovým cukrom do 18 g/l.


Hodnotenie vinárstiev Gault&Millau

Vinárstvam sú udeľované symboly strapcov, od jedného až do piatich, a to buď čierne alebo červené. Červené strapce znamenajú, že kvalita produkovaných vín má stúpajúcu kvalitu. Novozaradené vinárstva sú označené čiernym, resp. červeným hroznovým listom na tom istom princípe.

Hodnotenie vín Gault&Millau

Vychádza zo 100 bodového systému, pričom vína so ziskom 95 až 100 bodov sú výnimočné, ojedinelé a je ich iba pár. Pri takto hodnotených vínach je zaručené, že s pribúdajúcim vekom sa ich potenciál nevyčerpá, naopak, ich kvalita sa bude zvyšovať.

Vína hodnotené 90 až 94 bodmi sú vína určené pre slávnostné príležitosti a dozrievanie v kvalitných archívoch, aby naplno prejavili svoj potenciál. Počet 85 až 89 bodov dostávajú výborné vína s vynikajúcim pomerom ceny a kvality, bez kompromisov v kvalite.

Počet 80 až 84 bodov si odnesú vína, ktoré spĺňajú náročné kritériá a vynikajú v niektorej vlastnosti. Hodnotenie 75 až 79 bodov prináleží vínam pre každodenné potešenie.

Jednotlivé hodnotenia sa vždy mierne odlišujú podľa daného ročníka a vinohradníckej oblasti, aby bola zaručená čo najvyššia objektivita.

Jancis Robinson

Je svetovo uznávaná degustátorská dvojka, hneď po Robertovi Parkerovi.

Riesling

Pôvod odrody Riesling nie je jednoznačný a viaceré zdroje sa rozchádzajú, avšak je to pravdepodobne kríženec odrody Heunisch X Savagnin (Traminer), prvé zmienky pochádzajú z Porýnia v Nemecku z roku 1552. Na svete sa pestuje Riesling na ploche cca 49 000 hektárov, z toho samotná Mosela v súčastnosti obhospodaruje plochu 9000 ha a z nej je asi 85 % samotný Riesling. Celkovo poznáme asi 60 klonov tejto odrody.

Riesling a gastronómia

Suché Rieslingy sa všeobecne odporúčajú k ľahkým jedlám, ako sú šaláty, morské plody, morské aj sladkovodné ryby a grilovaná hydina. Sladšie Rieslingy sa hodia k „tučnejším“ úpravám jedál, napríklad viac korenené, mastnejšie druhy mias so smotanovými omáčkami alebo smotanové cestoviny, korenistejšie polievky. Delikátne Rieslingy sa hodia k delikátnym sladkovodným rybám (pstruh, zubáč).

Sladkosť podľa zvyškového cukru (podľa legislatívy v Nemecku)

Je zadefinovaná podľa pomeru kyselín a zvyškového cukru, čím vyššie sú zvyškové kyseliny, tým je možný vyšší zvyškový cukor do jeho maximálnej hranice.


Spontánne kvasenie (fermentácia) 

Víno po vylisovaní putuje do nerezových tankov alebo drevených sudov, kde prebieha spontánna fermentácia bez stimulátorov, riadenej teploty a iných moderných technológií. Veľa vinárov z Mosely necháva „ležať“ víno na kvasniciach až po dobu 6 mesiacov.

Školenie vína

Znamená celý proces výroby vína od chvíle, keď ho vinár "stočí" z kvasníc až po po jeho fľašovanie. Jednoducho „víno chodí do školy“, odkiaľ si prinesie vinárov rukopis.


   

V.D.P.

Skratka V.D.P. znamená združenie „Verband Deutscher Qualitäts- und Prädikatsweingüter“. Vznik organizácie sa datuje do roku 1910 a jedným z jej zakladateľov je aj vinárstvo Dr. Fischer. Dostať sa do tejto organizácie je veľmi zložité, v posledných rokoch až nemožné. Najčerstvejší prírastok v roku 2013 je Vinárstvo Peter Lauer. Ďaľším vinárskym členom je Schloss Saarstein. Týchto vinárov máme v ponuke a ich vína môžete ochutnať na jeden klik. Členovia tejto najprestížnejšej stavovskej organizácie musia splniť mnoho prísnych pravidiel a predpisov nad rámec nemeckého vinárskeho zákona. Sú systematicky kontrolovaní, na zber úrody dohliadajú komisári, musia používať tradičné metódy nielen spracovania vína, ale aj ošetrovania viniča.

Všetky vinice zaradené do V.D.P. u daného vinára su certifikované, presne vymedzené a na fľaši uvedené. Znakom je orol a ten musí byť vytlačený na príslušnej fľaši na odtrhovacej kapsuli na hrdle. Najväčším cieľom V.D.P. je zachovať pôvodné kvalitné vinohrady a víno produkované z nich v nezmenenej, pôvodnej, kvalite a preto zadefinovalo tri kvalitatívne stupne: miestne víno (Gutswein), klasifikované vinohrady (označené presným názvom) a Erste Lage resp. „Größes Gewächs“ vinohrady (synonym pre francúzske Grand Cru).


Trocken

Ide o suché vína zo zvyškovým cukrom do 9 g/l.


Podávanie vína

Suché vína servírujeme pri teplote vína 8 °C až 9 °C, polosuché 10 °C až 11 °C.