Príhovor / Mosel Riesling
Úvod / Príhovor / Mosel Riesling

Milí priatelia vína,

pripravil som pre Vás všetkých, ktorí majú radi dobré, doslova vyberané vína, ponuku zameranú na jednu odrodu, ktorá je podľa uznávaných odborníkov, odborných charakteristík, atlasov a ampelografií tou najlepšiou odrodou pre biele vína na svete.

Nazývame ju Riesling alebo Rizling rýnsky. Táto odroda patrí medzi najstaršie odrody, prvé zmienky o nej pochádzajú z roku 1552 z povodia rieky Rýn, do ktorej sa vlieva rieka Mosela pri meste Koblenz. Samotné hrozno tvoria  malé bobule s hrubšou šupkou, v ktorej sa koncentrujú arómy a extrakt ostáva vo vnútri. Keďže šupka je hrubšia, hrozno viac odoláva botrytíde.

Riesling sa pestuje po celom svete, ale iba z jednej oblasti sú vína vyrobené z neho tie najlepšie. Táto oblasť sa volá Mosela podľa rieky, ktoré ňou preteka. Charakteristické sú tu veľmi strmé, až extrémne sklony svahov a úbočí vinohradov. Aj preto je Mosela vinohradníckou oblasťou s najvyššou potrebou ľudskej práce vôbec. 

Zloženie pôdy s prevahou bridlice; južná expozícia svahov; výborná mikroklíma, kde sa na jeseň dvíha od rieky hmla, toto všetko spolu s tradíciou vinárskych generácií a zachovania prísnych postupov výroby vína vytvára tie najlepšie predpoklady pre vysokokvalitné vína. Celková rozloha vinohradov je cca 9000 ha, dĺžka povodia je 250 km. Podiel odrody Riesling vo výsadbe je cca 85%, zvyšok pripadá na odrody ako sú Elbling, Müller Thurgau (Rivaner), Auxerrois, Chardonnay a burgundské odrody Pinot Blanc a Pinot Noir. V strednej Mosele dosahuje podiel Rieslingu vo výsadbe u jednotlivých vinárov nezriedka 96 % až 100 %.

Rieslingy z tejto oblasti sa líšia od slovenských Rizlingov rýnskych. Suché (trocken) Rieslingy z Mosely sú ľahké, svieže a minerálne; vína polosuché (feinherb) sú veľmi ľahké, zvyčajne majú iba okolo 9  % objemového alkoholu, sú ovocné, šťavnaté, plné a hravé. Úprimne, ťažko sa prestávajú piť.

Jednoducho, vyskúšajte!

Michal Behún,
certifikovaný degustátor a somelier*

Viac informácii o Mosele nájdete na tejto linke


-----

* 2011 Senzorické skúšky hodnotenia vín Slovenská technická univerzita, Chemicko-technologická fakulta, podľa normy ČSN ISO 8586, Vybraný hodnotiteľ vína

* 2013 Someliersky kurz pod vedením Vladimíra Hronského, Stredná vinohradnícka škola Modra

* 2014 Senzorické skúšky hodnotenia vín Ústredný kontrolný a skúšobný ústav potravinársky COVCO, podľa normy ČSN ISO 8586-1:2002 a STN EN ISO 8586-2:2008, Senzorický posudzovateľ - Expert