Recepty k vínam
Úvod / BLOG / Recepty k vínam

Recepty k vínam - Moselský jablkový koláč


Obľúbený Moselský jablkový koláč nikdy nesklame, osvedčil sa na vínnych degustáciách aj rodinných oslavách. Najlepšie sa vychutná s pohárom sladšieho vína, teda feinherb alebo sladkého rieslingu. Platí však pravidlo, že koláč by nemal by sladší ako víno, ktoré pijete.


K tomuto dezertu odporúčame ten pravý polosuchý riesling alebo niektorý zo sladkých rieslingov z našej ponuky.

Moselský jablkový koláč


Ingrediencie:
  • 300g hladkej múky extra špeciál (00)
  • Jedna kávová lyžička prášku do pečiva
  • 150g masla
  • 275g cukru
  • Jeden vanilkový struk
  • Jedno vajce
  • Kilogram jabĺk
  • Šťava z jedného citróna
  • 750ml moselského rieslingu
  • Dve balenia vanilkového pudingu
  • ½ kávovej lyžice škorice
  • Dve lyžice marhuľovej marmelády na potretie – nemusí byť

1. Múku preosiať do misky a zmiešať s práškom do pečiva. Pridať maslo, polovicu cukru, vanilku, vajíčko a vymiešať hladké cesto, necháme ho odpočinúť na pol hodinu vo fólii v chladničke.

2. Jablká umyť, nakrájať na malé rovnomerné kúsky a pokvapkať citrónovou šťavou.  Tretinu vína zmiešať so škoricou a pudingom. Zvyšok vína zvariť so zvyšným cukrom, zmiešať s pudingovou zmesou a ešte raz nechať prevrieť. Pudingovú masu nechať vychladnúť.

3. Cesto vyvaľkať približne na hrúbku pol centimetra a vložiť do vymastnej formy s priemerom 26 centimetrov, alebo cesto vyvaľkať na tenšiu hrúbku a pokryť ním plech na pečenie. Cesto popichať vidličkou a navrch rozdeliť jablká, ktoré zalejete pudingovou hmotou.

4. Piecť pri 175°C asi 90 minút. Na záver potrieť zohriatou marhuľovou marmeládou.